onsdag 18 januari 2023

Enkla sätt att underhålla sin kanin på

Kaniner är mycket sociala och aktiva djur, och det är viktigt att hålla dem så sysselsatta och underhållna som möjligt. Det finns flera enkla sätt att göra detta. Att lämna lite leksaker i burken är ett bra sätt, till exempel något att gnaga på eller leka med. En annan sak du kan göra är att ta med din kanin ut på promenader eller lekstunder i parken, där den får röra sig fritt och upptäcka nya saker. Kaniner gillar också att ha andra djur runt omkring sig, så om du har möjlighet bör du skaffa fler kaniner eller andra smådjur som de kan umgås med.

Håll din kanin ren och fräsch

Att hålla din kanin ren och fräsch är en viktig del av att ta hand om den. Du bör tvätta den regelbundet och byta ut sanden i buren några gånger per år. Det finns flera saker du kan använda för att rengöra din kanin, men det bästa är att använda ett mildare schampo som är speciellt framtaget för djur. Undvik schampon med starka dofter eller kemikalier, eftersom de kan skada din kanins päls och hud. Efter tvätten, torka alltid din kanin ordentligt med en mjuk handduk.


Ge din kanin mycket att gnaga på

En kanin är främst en herbivor och deras magar är anpassade för att extrahera näringsämnen från vegetation. Förutom hö, bör du ge din kanin flera olika sorters grönsaker, frukter och trädgrenar att gnaga på. Detta hjälper till att hålla tänderna i schack och förhindrar kroniska problem som tandsten. Trädgrenar, gröna blad och höstlöv är alla bra alternativ för din kanins matskåp - se bara till att de inte innehåller giftiga växter eller kemikalier

Låt din kanin röra sig fritt

Din kanin behöver röra på sig för att hålla sig frisk och stark. Ge den därför tillräckligt med utrymme att hoppa och springa. Den borde ha minst en kvadratmeter yta att röra sig på, men gärna betydligt mer. Tänk på att det inte är bra för din kanin att ständigt vara instängd i ett litet bur, så se till att den också får komma ut och leka i rummet eller ute i trädgården några timmar om dagen.

Se till att du har en bra bur till din kanin

Det är viktigt att du har en bra bur till din kanin så den kan ha ett tryggt ställe att bo på. Det ska vara tillräckligt stort för din kanin att röra sig fritt i, och det är också bra om det finns flera nivåer där den kan hoppa och leka. Se till att ha gott om hö i buren, så din kanin alltid har något annat att gnaga på förutom de trasiga möbler du kanske inte vill ha längre.

Gör lite research innan du skaffar en kanin

Innan du skaffar en kanin, gör lite research för att säkerställa att du tar hand om dem på bästa möjliga sätt. Se till att du vet hur man hanterar och matar dem rätt, och se till att de har ett bra hem som passar deras behov. De flesta kaniner är mycket sociala varelser och trivs bäst i sällskap med andra djur eller människor, så se till att du ger dem den tid och uppmärksamhet de behöver. Med lite kunskap och engagemang kommer du garanterat att ha en glad och hälsosam kanin!

onsdag 11 januari 2023

Vanliga orsaker till pälsproblem hos katter

Pälsproblem är en av de vanligaste orsakerna till att katter hamnar på djurhem. De allra flesta problem med pälsen går att lösa, men det finns ett par saker som man behöver tänka på. För det första är det viktigt att se till att katten är i god hälsa. En frisk katt har ofta mycket bättre chans att motstå och lösa eventuella pälsproblem. Dessutom är det viktigt att följa de råd och rekommendationer som finns när det gäller borstning och schamponering av katten. I många fall kan problemen med kattpäls redan uppstå om man inte sköter den pälsen på rätt sätt. Det finns en del specialschampon och -produkter för just pälsvård, så ta gärna reda på mer om detta innan du handlar schampo eller balsam till din kisse.


Håravfall hos katter

Det finns en del katter som lider av håravfall och det är oftast inte ett tecken på någon allvarlig sjukdom. Det kan bero på många olika saker, till exempel stress, allergier eller en obalanserad diet. Ibland kan det vara svårt att avgöra vad orsaken är, men det är viktigt att försöka ta reda på det eftersom håravfall i vissa fall kan vara tecken på en allvarligare problem. Om du misstänker att din katt har håravfall bör du därför alltid rådfråga veterinären för att utesluta eventuella underliggande orsaker.

För mycket päls - slickande

För mycket päls är ett problem som drabbar många katter. Det innebär att katten slickar för mycket på sig själv, vilket kan leda till hudsår och infektioner. Slickar man för mycket på sig själv blir man ofta täppt i näsan och det kan vara svårt att andas. Dessutom kan det vara jobbigt för magen att ta upp allt slickande. Om du har en katt som har det här problemet är det viktigt att du tar den till veterinären för en undersökning. Veterinären kan ge dig råd om hur du ska göra för att lindra problemet. Det finns även specialprodukter som du kan använda för att motverka problemet med för mycket päls, men det är alltid bäst att rådfråga en veterinär innan du använder något av dessa produkter.

Inälvsparasiter (maskar)

Pälsproblem pga. inälvsparasiter (maskar) är vanligt förekommande hos katter och kan orsakas av flera olika sorters maskar. De flesta katter har någon form av inälvsparasit, och de allra flesta är helt ofarliga. Men det finns en del som kan orsaka allvarliga problem för din katt, och dessa bör behandlas snabbt av en veterinär. Maskarna som oftast orsakar problem är spolmaskar, bandmaskar och lungmaskar. Spolmaskar är de vanligaste maskarna hos katter, och de kan ge upphov till mag-/tarmproblem, anemi (blodbrist) och i vissa fall till och med blödningar från tarmen. Bandmaskarna har en lite annan livscykel än spolmaskarna, men de kan likväl ge upphov till mag-/tarmproblem samt eventuell anemi hos din katt. Lungmaskarna lever ganska självständigt från tarmen, men de kan fortfarande förorsaka hosta och andningsbesvär hos din katt om de inte behandlas i tid.

Allergier och eksem

Allergier och eksem i kattpäls är två vanliga problem som katter kan stöta på. Allergier är oftast en reaktion på något som katten har fått i sig, till exempel pollen eller kemikalier, och eksem är en inflammation av huden. Katter med allergier eller eksem kan få torr och irriterad hud, och det kan vara mycket obehagligt för dem. Det finns dock flera saker du kan göra för att hjälpa din katt om de drabbas av dessa problem.

Stress

Pälsförlust som orsakas av stress är ett mycket vanligt problem bland husdjur. Djur kan bli stressade av många olika saker, inklusive smutsiga bostäder, oförsiktig hantering, oroande ljud och andra djur i närheten. Stress kan också uppstå om djuret inte får tillräcklig motion eller socialisering. I vissa fall kan pälsförlust vara det första tecknet på en allvarligare medicinsk problem, så det är viktigt att kontakta veterinären om du ser att ditt djur börjar tappa päls.

onsdag 4 januari 2023

Hur ofta ska du borsta din hund?

Det finns ingen exakt regel för hur ofta man ska borsta sin hund, utan det beror lite på vilken ras och pälstyp din hund har. För de flesta hundraser räcker det med att borsta dem en till två gånger i veckan. Detta förhindrar att deras päls blir klumpig och knotig, och hjälper även till att förebygga allergier och andra problem som kan uppstå om deras päls inte underhålls ordentligt.


Varje dag

Varje dag är en ny möjlighet att göra det du verkligen vill göra. Det är en chans att börja om, att förlåta, att glömma och att minnas. Det är en tid för lek och ett tillfälle för allvar. Dagen kan vara full av skratt eller tårar, men den är alltid full av liv.

Flera gånger per dag

Många människor tycker om att gå ut flera gånger per dag. Det är en bra sak att göra för din hälsa. Det ger dig motion och frisk luft. Du kan också träffa nya människor på din väg.

Efter varje måltid

Efter varje måltid är det viktigt att skölja av mun och tänder. Detta gör man med vatten eller med tandkräm och borsta sedan långsamt och noggrant. Det är inte bara friskare utan det motverkar också plackbildning som kan leda till karies. Gör detta två till tre gånger om dagen så håller du din mun hygienisk och frisk.

När den är smutsig eller doftar illa

När den är smutsig eller doftar illa så är det dags att tvätta den. Man kan tvätta den med en mild tvål och vatten, eller om den är mycket smutsig använda lite bakpulver tillsammans med tvålen. Man ska inte ha för mycket bakpulver på huden eftersom det kan vara irriterande, utan man ska blöta ned handduken i en blandning av bakpulver och vatten och sedan gnugga handduken mot det smutsiga området på kroppen. Sedan sköljer man av med rent vatten.

En gång per vecka är tillräckligt

Det är bara en gång per vecka. Det räcker inte med mer. Du behöver inte oroa dig för att du inte kommer att hinna med allt som du vill göra. Det är tillräckligt med en gång per vecka. Detta är ett bra sätt att leva ditt liv på ett balanserat sätt.

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...