onsdag 16 november 2022

Hur du tar man hand om fiskar?

 Fiskar kan vara en trevlig och rolig hobby. Men för att få detta på ett bra sätt krävs det lite vetande och information. Här nedanför finns tips på hur man tar hand om sina fiskar på bästa vis. Dels ska man titta till att ha en bra bur eller akvarium som är lämpligt stort för de antalet fiskar som man vill ha. Buren ska inte vara för stor, då kan det bli svårt att hålla rent den, men inte heller för liten då riskerar man att de simmar i varandra och blir stressade av detta. 


De flesta tycker om att ha gömställen i form av stenar, vattenliljor eller andra plantor dit de kan fly undan nyfikna blickar från ovänner eller bara ta en lugn stund. Det är också bra med en filterpump som sitter utanför buren (eller akvariet) som suger in smutsiga vatten och pumpar ut rent igen, samtidigt finns det olika former av rengöringstabletter till filterpumparna som gör jobbet ännu enklare. 

En annan del av husdjurets miljö är temperaturen i rummet/buren/akvariet, vilket ofta anges med gradtecken C°(Celsius). Man skall titta till så temperaturen passar just sin sorts djur, alltför höga temperaturer kan ge stressade djur medan alltför låg temperatur leder till slöhet och apati hos djuren. Detta gäller dock inte bara rumstemperaturen utan även vattnets temperatur ifall du har egendomliga djur, vilken du mest troligast hittar information om via internet. Noggrannhet betalas sig alltid när det gäller djurhusdjur!

Hur man rengör och sköter om fiskar

Fiskar är mycket populära husdjur och det finns olika sorter att välja mellan. Några av de vanligaste fiskarna som hålls i akvarier är guppies, mollys, platys och swordtails. De flesta fiskar behöver inte mycket underhåll men det är viktigt att rengöra akvariet regelbundet eftersom fiskavfall kan bilda giftiga alger. Det finns olika sätt att rengöra ett akvarium på men det enklaste sättet är att använda en skrapa eller en slang. Man bör undvika starka kemikalier när man rengör eftersom dessa kan vara skadliga för fiskarna. Akvariefiskar behöver också mat men det går bra att köpa speciellt foder i djuraffärer. Fodret bör innehålla alla de vitaminer och mineraler som behövs för en frisk och glad fisk.

Att ta hand om en fisk

För att ta hand om din fisk på bästa sätt finns det några grundläggande saker du behöver tänka på. Fiskar är känsliga djur och kan lätt bli skadade, så det är viktigt att ha en ren och skön miljö i akvariet. Detta innebär regelbunden rengöring av filter och vattenbyten. Akvariefiskar trivs ofta bäst i flockar, så det är bra att hålla minst två stycken samtidigt. När du handlar fiskar se till att de inte är för stora eller för små jämfört med storleken på ditt akvarium - en fullvuxen guldfisk kommer till exempel inte att må bra i ett litet akvarium. Matning ska ske regelbundet men i moderata mängder, ungefär 2-3 gånger per dag. Det finns olika typer av foder som passar olika arter av fisk, så se till att du väljer rätt sorts mat när du handlar.

De olika sätten

Det finns olika sätt att ta hand om fiskar. Man kan antingen köpa en fisk i en affär eller man kan fånga den själv. Om man köper en fisk i en affär måste man se till att den har gott om mat och rent vatten. Man måste också se till att temperaturen på vattnet är rätt, eftersom det påverkar hur mycket mat fisken vill ha och hur ofta den måste byta vatten. Om man fångar sin egen fisk måste man också se till att den har gott om mat och rent vatten, men det är inte alltid lättare att hitta rätt sorts mat och det kan vara svårt att hitta rent vatten. Temperaturen påverkar också hur mycket mat fiskarna vill ha samt deras aktivitetsnivåer.

Vanliga frågor angående fiskar

Fiskar är en vanlig typ av djur som finns i havet och andra vattenmiljöer. De har anpassat sig för att kunna leva i det kalla, salta havet och kan vara både små och stora. Fiskar äter ofta plankton eller andra små organismer som de fångar med sin mun. Fiskar har gälar som hjälper dem att ta upp syre ur vattnet när de andas. De flesta fiskar har skal, men det finns några arter utan skal (som blixtfisk). Fakta om vanliga frågor angående fiskar: 

  • Hur länge lever en fisk? Detta beror på arten av fisken, men mestadels svarar man 5-10 år. 
  • Vad är benmärg? Benmärg är den röda delen av skelettet hos däggdjur, innehållande erytrocyter (blodkropp), granulocyter (vita blodkropp) erytropoietin (stimuleringshormon). Benmärg finns inte bara i skelettet utan även i lederna samt olika organ såsom mjälten, binjurarna och bukspottkörteln

Andra tips

Fiskar är mycket känsliga för miljön de lever i. De behöver ren och frisk vatten för att må bra. Här är några tips på hur du tar hand om din fisk:

  • Byt vatten regelbundet, minst en gång i veckan. Ju fler fiskar du har, desto oftare bör du byta vatten. - Tillsätt inte för mycket salt i vattnet, det skadar fiskarna.
  • Fiskar behöver luft, så se till att det finns en luftpump som håller vattnet cirkulerande.
  • Håll rent i akvariet eller dammen, ta bort alger och annat smuts så ofta du kan. Om du tar hand om dina fiskar på rätt sätt kommer de att må bra och leva länge!

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...