onsdag 30 november 2022

Saker du inte visste om din hund

Det finns mycket som du inte vet om din hund, och det är inte alltid möjligt att få veta det på grund av deras språkbarriärer. Här är några saker du kanske inte visste: 

  1. De kan titta på dig och förstå vad du säger. De flesta hundar har en bra förståelse för mänskligt språk och de flesta raser (utom de allra minsta) kan lära sig mer än 200 ord. Dock tolkar de ofta vad vi säger på ett annat sätt än vi avsiktligen gör - till exempel tror många hundar att "sitta" betyder att hoppa upp i soffan bredvid dig. 
  2. Din hunds nos fungerar mycket bättre än din egen - den kan skilja mellan ca 50 000 olika dofter! Detta beror delvis på att deras nosparti är större proportionellt sett, men också på att de har ca 40% fler nervtrådar i nosen jämfört med oss människor. Deras luktsinne används inte bara för att identifiera matdoft utan också för social interaktion, d.v.s. för att avgöra vem som tillhör vilken flock eller individuellt. Det finns forskning som visar att huruvida tvillinghundar har samma doft profil eller inte spelar in i huruvida dom accepterar varandra som syskon - men detta gäller dock endast vissa raser, fransk bulldogg till exempel! 
  3. Hundars magar fungerar annorlunda mot hur vi tror - istället lagras informationen temporärt, ungefär som ett cache-minne i datorer; informationen finns kvar under en begränsad period (oftast ca 10 sekunder) innan den "glöms". Denna tidsbegränsning gör skillnaden mellan tarmminnet hos djur jagat av rovdjur och domesticerade djur.

Din hunds namn

Din hunds namn är mycket viktigt. Ditt djur kommer att ha det för resten av sitt liv, och du vill inte att det ska vara felaktigt eller låta dumt. Du måste ta tid på dig själv för att tänka på en passande namn till din valp, och komma ihåg att du kommer behöva ropa på den ofta - både inne och ute! Se till att det är ett ljud som inte irriterar grannarna, och som din hund verkligen reagerar på. När allt kommer omkring är det en bra idé att prova flera olika namn innan du bestämmer dig - testa dem ut i olika situationer för se hur din valp reagerar. Kanske har den redan ett smeknamn?


Hur mycket din hund sover

Min hund sover ungefär 12 timmar om dagen. Ibland när hon är trött sover hon mer, och ibland när hon är mer aktiv sover hon mindre. Hon brukar ta ett långt sovstund på dagen, och sedan sova igen på kvällen. Jag har inte märkt att det finns något speciellt schema för hur mycket min hund sover - det verkar bara bero på hur trött hon är!

Varför din hund skäller

Din hund skäller av flera olika anledningar. Ibland skäller de för att varna oss för fara, ibland för att be om uppmärksamhet eller mat, och ibland bara för att de är rädda eller arga. Att veta varför din hund skäller är viktigt eftersom det kan hjälpa dig att lösa problemet och göra dem mer lugna och trygga. Om du inte vet varför din hund skäller så kan du prata med en veterinär eller beteendevetare som kan ge dig mer information.

Vad din hund äter för mat

Din hunds kost är mycket viktig för hennes allmänna hälsa och välmående. En balanserad, näringsrik diet är avgörande för att säkerställa att din hund får alla de nödvändiga vitaminer och mineraler som hon behöver. Det finns många olika typer av hundmat på marknaden idag, så det kan vara svårt att veta vilken mat du ska ge din hund. Men det finns några grundläggande principer som gäller för alla typer av hundmat: den bör innehålla en bra balans av proteiner, fetter och kolhydrater; den bör vara rik på fibrer; och den bör innehålla tillsatser av vitaminer och mineraler. 

Naturligtvis är det inte bara vad du ger din hund som spelar en roll - hur mycket mat du ger henne är minst lika viktigt. En fullvuxen hund bör normalt sett få cirka 2-3 msk mat om dagen, men denna mängd kan behöva justeras upp eller ner beroende på storlek, aktivitetsnivå och andra individuella behov.

Hur du bäst tar hand om din hund

Hundar är känsliga djur och deras hälsa beror till stor del på hur väl de sköts. Att ta hand om en hund innebär att ge den mat, vatten, motion, sällskap och kärlek. Hundar behöver daglig motion för att hålla sig i form och må bra. De flesta hundar gillar att gå promenader eller leka ute på gräsmattan. I vintermånaderna bör man vara extra observant på sin hund eftersom de lättare kan bli skadade på isiga underlag. Det är dessutom viktigt att se till att din hund får regelbundna vaccineringar mot kennelhosta och rabies samt besöker veterinären minst en gång per år för en allmän undersökning. Att ha en frisk och glad hund ger mycket glädje och tar inte mer tid än nödvändigt om du har ett fast schema för matservering, utfodring, motion och toalettbesök.

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...