onsdag 2 november 2022

Vad du bör känna till om kaniner

Kaniner är mycket sociala djur och behöver regelbundet samarbete med en annan kanin för att hålla sig friska. De flesta raser av kaniner älskar att leka, hoppa och springa runt. Vissa kaniner gillar dock inte att bli hållna eller klappade på, så det är viktigt att lära känna sin kanin innan man försöker närma sig den. Kaniner har också ett mycket skarpt syn och hearing, så de reagerar ofta på ljud och rörelser som människor inte ens märker.

Kaninens ursprung och historia

Kaninen har sitt ursprung i Asien och fick sin första officiella representation i Kina på 1100-talet. Därefter dök den upp i Europa under 1200-talet, där den blev alltmer populär. Idag finns det flera olika typer av kaniner, som alla har sin egen unika historia och ursprung. De flesta kaninraserna utvecklades dock i Europa under 1800- och 1900-talet. I Sverige är de två vanligaste raserna vitkanin och gråkanin. Vitkaninen är en av de äldsta raserna och härstammar från England, medan gråkaninen härstammar från Tyskland.

Vad kaniner äter och behöver för näring

Kaniner är nyttiga och effektiva på att använda vallmo som foder. Vallmon innehåller mycket fiber, vilket är en viktig komponent i kaninens diet. Kaniner behöver också protein och mineraler, så det är bra om de får lite grönsaker eller frukt i sin diet också. En fullvuxen kanin bör få cirka 30 gram fiber per dag. Det finns flera sorter av kommersiellt tillgänglig kaninfoder som innehåller rätt mängd fiber, men det är alltid bra att kontrollera innehållet på fodret innan du köper det eftersom deras dietbehov kan variera något från sort till sort.

Hur man sköter om en kanin på bästa sätt

Det finns olika sätt att sköta om en kanin, beroende på vilken typ av kanin det handlar om. De flesta kaniner behöver dock ungefär samma typ av vård. Först och främst måste man se till att de har ett schampo som är anpassat för deras hud, eftersom den är mycket känslig. Man måste också se till att de får regelbundna bad, ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Det är också viktigt att se till att de får rikligt med motion och lek, både inne i buren och ute i det fri. En bra idé är att lägga ut leksaker i buren, såsom trädgårdsslangar eller pinnar. Kaniner behöver också daglig tillgång till grönt foder, sallad och gröna bladgrönsaker. Dessutom måste man ge dem speciellt mat som är rikt paketerade med nyttigheter för just kaniner.

Vanliga sjukdomar hos kaniner och hur man upptäcker dem

Kaniner är mycket känsliga för sjukdomar och deras immunförsvar är inte alltid starkt nog att bekämpa en infektion. Detta gör det viktigt att vara uppmärksam på tecken på en eventuell sjukdom hos din kanin. Några gemensamma sjukdomar som kan drabba kaniner är magsjuka, lunginflammation, snuva och virussjukdomar som myxomatose och rabbit haemorrhagic disease (RHD). Symptomen på dessa olika sjukdomar kan variera men några gemensamma symptom inkluderar: hosta, andnöd, snabb andning, apati eller slöhet, avmagring eller viktminskning, diarré eller illaluktande avföring samt feber. Om du misstänker att din kanin är sjuk ska du alltid ta den till veterinären för undersökning och behandling.

Några tips för att få din kanin att trivas och må bra

Kaniner är sociala djur och har behov av både fysiskt och mentalt stimulerande aktiviteter. För att din kanin ska trivas och må bra är det viktigt att du tillgodoser dessa behov. Några tips på hur du kan göra detta är: 

  • Se till att ge din kanin daglig motion, både ute i friska luften och inne i hemmet. Lämna gärna en del leksaker i buren så den har något att sysselsätta sig med. 
  • Skapa ett tryggt och lugnt miljö där den känner sig hemma. Se till att byta sängkläder och rengöra buren regelbundet så den inte behöver bo i smutsiga omständigheter. 
  • Ge din kanin mjuklitter som den kan grava i, detta stimulerar deras naturliga beteende samtidigt som de får träna på muskulaturen. 
  • Kaniner älskar matgodis! Bjud gärna på morotsbitar, selleri eller andra grönsaker ibland - men se till att inte ge för mycket, denna typ av mat innehåller mycket socker och salt som inte är hälsosamma för dem i stora mängder.

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...