onsdag 28 december 2022

Hur man sköter hamstrar på bästa sätt

Det finns en hel del att tänka på när det gäller skötsel av hamstrar. De flesta av oss har vuxit upp med dessa små djur som ses som lättskötta och ofarliga. Men det är faktiskt inte alls så enkelt. Här är några tips på hur du kan sköta din hamster på bästa möjliga sätt:

  • Se till att du ger dem ett bra hem med massor av utrymme att röra sig i. En trång bur kommer bara göra dem stressade och de kommer inte må bra. Hamstrar behöver mycket motion, så se till att deras bostad har gott om plats för dem att leka och springa runt.
  • Ge dem mat och dryck som är speciellt anpassad för hamstrar (du hittar dessa i djuraffärer). Undvik mat som innehåller mycket salt eller socker, eftersom detta kan vara skadligt för deras hälsa. ge dem heller inte frukt eller grönsaker som innehåller mycket vatten (som exempelvis meloner), eftersom detta kan leda till diarré.
  • Se till att hushållet är roligare för din hamster genom att placera lite leksaker i deras bur, t.ex. rullande tunnlar, korgar, stegrar etcetera. Detta underhåll kommer få dem att undvika tristess och att må dåligt.

Hamstrar och skötsel

Hamstrar är små, roliga och intelligenta djur som kan vara perfekta kompisar för både barn och vuxna. Men innan du skaffar en hamster så finns det några saker du behöver tänka på. Hamstrar är nattdjur och sover ganska mycket under dagen, så det är bäst att inte störa dem när de sover. De gillar att ha ett fritt utrymme att röra sig på, så se till att ge dem tillräckligt med plats i buren. 

Det är också bra om man har lite leksaker i buren för hamstern att leka med, som t ex en tunnel eller ett rep. Hamstrarna mjölkar ofta händerna, vilket betyder att de kissar på sig själva. Detta är helt normalt och du behöver inte tvätta av hamstern alltför ofta – bara när den verkligen ser smutsig ut! I naturen äter hamstrar mycket grönt – men i bur så kan det räcka med lite pellets och müsli som innehåller grönt. Titta till din hamster dagligen för att se hur den mår – om den verkar trist eller slö kan det vara dags för en visit hos veterinären.


Mer att känna till

Hamstrar är mycket nyttiga och trevliga djur, men det finns en del saker du behöver tänka på om du vill att de ska må bra. Först och främst hamstrar älskar att gnaga på saker - det hjälper dem att bibehålla sina tänder i gott skick. Så se till att ge din hamster massor av leksaker och godbitar att gnaga på. Du bör också regelbundet kontrollera dina hamsters tänder för eventuella problem. En annan viktig aspekt av hamsteromsorg handlar om rengöring. Hamstrar är mycket smutsiga djur, så det är viktigt att hålla deras bur ren och fräsch. Byt ut sanden eller torven ofta, och tvätta alla leksakerna regelbundet med varmt vatten och mild tvål. Hamstrarna kan också behöva badas ibland, men bara gör detta med en mild schampo som är avsedd för smutsiga djur. Om du tar hand om dessa enkla aspekter kommer din hamster garanterat att må bra!

Tips för att sköta din hamster på bästa sätt

Det finns några saker du bör tänka på om du vill att din hamster ska må bra. För det första är det viktigt att se till att den har tillräckligt med mat och vatten. Hamstrar äter främst grönsaker, frukt och frön, men det är också bra att ge dem lite kött eller insekter ibland. De behöver också gnaga på något för att hålla sina tänder i schack, så se till att de alltid har något gnagbart i buren (exempelvis en bit trä). För det andra är det viktigt att hitta rätt storlek på buren. Hamstrar behöver mycket plats för att springa runt, hoppa och leka - en bur som är ungefär lika stor som en sko box fungerar bra. 

Det är också bra om buren har flera olika nivåer som hamstern kan utforska. För det tredje behöver hamstrar massor av rengjorda stroppar och gosedjur dvs. leksaker av textilier eller trasa som de kan gosa med och bygga bo i - byten ut dessa ofta så de inte blir slitna eller smutsiga. Tvätta dem dock inte för ofta eftersom hamstrars kroppar producerar en olja som gör dem motståndskraftiga mot yttre faror samt ger dem deras unika lukt; tvätta dina handflator istället!

Anledningar till varför du ska ta hand om din hamster

Hamsters är mycket sociala varelser och behöver regelbunden kontakt med sina ägare för att hålla sig friska och lyckliga. De kan bli mycket olyckliga om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet.

Hamsters älskar att leka och utforska, så se till att du ger dem gott om tid och plats för detta. De behöver också en varierad diet för att hålla sig friska, så se till att du matar dem rätt sorts mat.

Hamsters är mycket nyfikna djur, vilket innebär att de lätt kan komma i fara om de inte får den rätta miljön och supervision. Se till att du har ett bra bur som är säkert för din hamster, samt lite leksaker och aktiviteter för dem att busa med. Du bör också begränsa deras tid utanför buren, eftersom det finns många faror ute i vildmarken som de inte klarar av att hantera på egen hand.

Så här tar du hand om dina hamstrar på rätt sätt

Det finns många olika typer av hamstrar och därför är det viktigt att först ta reda på vilken typ av hamster du har, innan du börjar sköta om den. Det finns några grundläggande saker som alla hamstrar behöver, oavsett typ. Dessa är: en bur med tillräckligt mycket utrymme för hamstern att röra sig i; mat (se nedan); vatten; leksaker och gömställen; rengjord liten handduk eller bomullsrondell som kan fungera som toalett. 

En vanlig misstanke är att hamstrar bara behöver gräs eller hö, men detta stämmer inte. Hamstrarna behöver en balanserad kost bestående av gräs, hö, frukt, grönsaker, frön och nötter. Det finns specialiserade hamsterfoder som du kan köpa på djuraffärer som innehåller allt detta. Du bör dock undvika att ge din hamster choklad eller alkohol eftersom dessa kan vara skadliga för dem. Naturligtvis gillar de flesta hamstrar godis och andra sockerrika snacks men det är bättre att ge dem dessa i moderation.

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...