onsdag 21 december 2022

Myter och misstag om akvarium

Det finns många myter och missuppfattningar om akvarium. En av de vanligaste myterna är att det är svårt eller dyrt att sköta ett akvarium. Det är en myt, eftersom det faktiskt inte kostar så mycket pengar eller tid att sköta ett akvarium. Ett annat felaktigt antagande är att man behöver ha dyra fiskar och insekter för att starta ett bra akvarium. Självklart kan man ha dyra djur i sitt akvarium, men det finns inget krav på det. Akvarister brukar ofta delas in i två grupper: de som gillar att titta på sina fiskar och de som vill ha mer aktiva djur som simmar runt och leker med varandra. Dock finns det ingen regel som säger att man inte kan göra båda!

Sanningen om akvarier

Det finns många myter om akvarier, både när det gäller djur och vatten. Här tittar vi på några av de vanligaste myterna – och sanningarna. Akvarium är farliga för barn: Myten säger att akvarium är farliga för barn eftersom de kan drunkna i dem. Sanningen är att akvarier inte är farliga för barn, men det finns vissa risker som man ska vara medveten om. Akvarier ska aldrig vara placerade i närheten av trappor eller andra ställen där barn kan falla i dem. 

Det är också viktigt att se till att locket på akvariet alltid är ordentligt stängt, så att barn inte kan komma åt det innehållet. Akvarium innehåller giftiga substanser: Det finns många gifter i naturen, men en del av dessa gifter finns också i akvarier. De flesta av dessa gifter har dock ingen effekt på människor eller djur, utan bara fungerar som rengöringsmedel eller mot parasiter. 

Misstagen många gör när de skaffar akvarium

Det är inte svårt att skaffa ett akvarium, men det finns vissa saker man bör tänka på. Många gör misstaget att köpa för stora akvarier. Ett stort akvarium tar mycket tid och energi att sköta och är ofta mer arbete än vad man planerat för. Man bör också tänka på vilka fiskar man vill ha i sitt akvarium. Vissa fiskar behöver mer plats än andra, och det är inte alltid en bra idé att ha flera olika arter av fisk i samma akvarium. Det kan vara en bra idé att undersöka lite hur olika arter av fisk lever och vad de behöver innan man köper några.


Så undviker du vanliga fel

Det finns några vanliga fel som man gör när man skaffar ett akvarium. Dessa är inte alltid uppenbara, men de kan få stora konsekvenser för dina fiskar och din vattenmiljö. Här är några tips på hur du undviker dem: 

  • Komma igång med ett tomt akvarium - En av de vanligaste misstagen är att starta ett akvarium utan att först lägga till bottenvegetation och andra levande organismer. Detta innebär att det finns mycket liten biologisk aktivitet i akvariet och att det tar lång tid för ekosystemet att etableras sig. Det är bäst att börja med en befolkad "starter kit" från en djurbutik. 
  • Ett annat vanligt fel är matning av fiskarna med onyttig eller ofullständig mat. Fiskmat innehåller ofta höga halter av kemikalier och tillsatser, så se till att köpa pellets som är speciellt framtagna för akvariefiskar (oftast märkt som "tropical fish food"). Undvik matning av dina fiskar mer än två gånger per dag, och se till att all mat har blivit uppäten innan du släpper fler pellets i vattnet. 
  • En annan gemensam missuppfattning bland akvarister är trots på hur ofta man behöver byta ut vattnet i sitt system. Akvariefolk brukar rekommendera 10-15%byte varje vecka, men detta kan variera beroende på typ av filter använt, storleken på akvariet samt vilka arter av fiskar/invertebrater du har i ditt system (det vill säga om det finns mycket biologisk aktivitet).

Hur väljer man rätt akvarium?

Det finns ett par saker som du behöver tänka på när du väljer rätt akvarium. Om det är för en guldfisk eller andra liknande små fiskar behöver du ett litet akvarium. Detta är för att de inte producerar mycket avfall och kan därför bo i mindre utrymmen. De flesta rekommenderar 50 liter per guldfisk, men det går att ha dem i mindre akvarier om man sköter dem väl. Det viktigaste är dock att se till att havet har tillräckligt med ventilation och luftning så att fiskarna kan andas ordentligt. 

Om du vill ha större fiskar som exempelvis tropikfiskar behöver du ett större akvarium. Rekommendationen här är 100 liter per fisk, men igen beror det på hur ofta man byter vatten och sköter om akvariet på annat vis. Man bör titta in i tanken minst två gånger per dag för att kolla hur alla mår och ser till att de har mat och så vidare. Akvariefiskar lever inte särskilt länge, ungefär 2-5 år, så man bör vara beredd på detta innan man köper en massa olika arter samtidigt. Att ta hand om ett levande djur innebär alltså en del arbete och ansvar!

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...