onsdag 14 december 2022

Vanliga missar människor gör när de tar hand om kaniner

Det är inte ovanligt för människor att göra fel när de tar hand om kaniner. Här är några av de vanligaste misstagen: 

  1. Att inte ge kaninen tillräckligt med motion. Kaniner behöver mycket motion för att hålla sig friska och många hamnar på sjukhus eller dör tidigt pga inaktivitet. Se till att ge din kanin dagliga promenader eller lekstunder utomhus, och se till att den har tillgång till ett stort bur inne som den kan röra sig fritt i. 
  2. Att inte ge kaninen en balanserad kost. Kaniner älskar grönsaker, men det är viktigt att se till att de får i sig alla näringsämnen de behöver genom en balanserad diet bestående av mat pellets, grönsaker, frukt och timotej-frön. Undvik choklad, lök, vitlök och andra matvaror som är skadliga för kaniner. 
  3. Att inte ta hand om tandrutorna på rätt sätt. Tandrutorna vaxar hela tiden och måste slipas ner regelbundet annars blir de orsaken till smärtsamma problem som tandsten och inflammationer i munhålan. Gör det till en vana att kontrollera tandrutorna varje vecka och ha dem slipade regelbundet av en veterinär.

Tillräckligt med motion

Att inte ge kaninen tillräckligt med motion kan orsaka flera olika problem. Ett av dessa är att kaninen kanske inte får något utbyte av den mat den äter, och som ett resultat blir fet. Detta kan resultera i ett ökat risktagande för diabetes och andra sjukdomar som är relaterade till fetma. Fetma hos en liten djurart som en kanin innebär också en större belastning på hjärtat och skelettet, vilket ytterligare ökar risken för sjukdomar. Att ge din kanin regelbunden motion minskar alla dessa risker och gör det möjligt för djuret att leva ett friskare liv.

Ta hand om kaninens päls på rätt sätt

Kaniner är mycket rena djur och de tar gärna hand om sin egen päls. Men ibland behöver de lite hjälp från oss. Om du inte tar hand om kaninens päls på rätt sätt kan det leda till att kaninen får olika skinnproblem, som t ex eksem eller svampinfektioner. Det är därför viktigt att du borstar den regelbundet med en mjuk borste eller kam. Om kaninen har mycket fjun i pälsen kan det vara nödvändigt att tvåla den med en mild djurtvål någon gång då och då. Torka alltid av kaninen ordentligt efter badet så att inte pälsen blir fuktig, annars riskerar den att få en infektion.


Ge kaninen rätt mat

Det är viktigt att komma ihåg att kaniner inte bör få samma mat som vi ger till hundar och katter. De flesta människor vet inte detta och ger därför sin kanin fel sorts mat, vilket skadar den på lång sikt. En kanins diet består främst av grönsaker, hö och vatten. Det är mycket viktigt att de får äta en balanserad diet för att undvika problem med magen eller andra problem med hälsan. Kaniner bör aldrig få choklad, jordnötter eller andra nötter, fet mat eller alkohol - alla dessa saker är farliga för dem och kan orsaka allvarliga skador eller till och med dödsfall.

Tillräckligt med social interaktion

En kanin som inte får tillräckligt med social interaktion kan bli osocial och isolerad. De kan också utveckla beteendestörningar, såsom aggressivitet eller rädsla. Detta är mycket allvarligt eftersom det kan göra det svårt för en kanin att leva ett friskt och lyckligt liv. Om du har en kanin, se till att du ger den regelbunden social interaktion, antingen genom att leka med den eller låta andra djur i närheten av den. Detta hjälper till att hålla din kanin mentalt stimulerad och glad.

Låta kaninen bo ensam

Det är inte skadligt för kaniner att bo ensam, men det finns en del saker som man bör tänka på. En av de viktigaste sakerna är att se till att kaninen har något att göra och inte blir trött på livet. Det betyder att det är bra om man har en bur med olika leksaker och godisbitar i, eller om man tar ut den ofta för promenader och lekstunder. Man bör också se till att ha lite extra mat hemma, för ibland kan det hända att den inte får i sig tillräckligt med näring om den bara lever på gräs. Dessutom måste man ta hand om toalettfrågan på ett bra sätt, annars riskerar man smutsiga golv och möbler. 

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...