onsdag 30 november 2022

Saker du inte visste om din hund

Det finns mycket som du inte vet om din hund, och det är inte alltid möjligt att få veta det på grund av deras språkbarriärer. Här är några saker du kanske inte visste: 

  1. De kan titta på dig och förstå vad du säger. De flesta hundar har en bra förståelse för mänskligt språk och de flesta raser (utom de allra minsta) kan lära sig mer än 200 ord. Dock tolkar de ofta vad vi säger på ett annat sätt än vi avsiktligen gör - till exempel tror många hundar att "sitta" betyder att hoppa upp i soffan bredvid dig. 
  2. Din hunds nos fungerar mycket bättre än din egen - den kan skilja mellan ca 50 000 olika dofter! Detta beror delvis på att deras nosparti är större proportionellt sett, men också på att de har ca 40% fler nervtrådar i nosen jämfört med oss människor. Deras luktsinne används inte bara för att identifiera matdoft utan också för social interaktion, d.v.s. för att avgöra vem som tillhör vilken flock eller individuellt. Det finns forskning som visar att huruvida tvillinghundar har samma doft profil eller inte spelar in i huruvida dom accepterar varandra som syskon - men detta gäller dock endast vissa raser, fransk bulldogg till exempel! 
  3. Hundars magar fungerar annorlunda mot hur vi tror - istället lagras informationen temporärt, ungefär som ett cache-minne i datorer; informationen finns kvar under en begränsad period (oftast ca 10 sekunder) innan den "glöms". Denna tidsbegränsning gör skillnaden mellan tarmminnet hos djur jagat av rovdjur och domesticerade djur.

Din hunds namn

Din hunds namn är mycket viktigt. Ditt djur kommer att ha det för resten av sitt liv, och du vill inte att det ska vara felaktigt eller låta dumt. Du måste ta tid på dig själv för att tänka på en passande namn till din valp, och komma ihåg att du kommer behöva ropa på den ofta - både inne och ute! Se till att det är ett ljud som inte irriterar grannarna, och som din hund verkligen reagerar på. När allt kommer omkring är det en bra idé att prova flera olika namn innan du bestämmer dig - testa dem ut i olika situationer för se hur din valp reagerar. Kanske har den redan ett smeknamn?


Hur mycket din hund sover

Min hund sover ungefär 12 timmar om dagen. Ibland när hon är trött sover hon mer, och ibland när hon är mer aktiv sover hon mindre. Hon brukar ta ett långt sovstund på dagen, och sedan sova igen på kvällen. Jag har inte märkt att det finns något speciellt schema för hur mycket min hund sover - det verkar bara bero på hur trött hon är!

Varför din hund skäller

Din hund skäller av flera olika anledningar. Ibland skäller de för att varna oss för fara, ibland för att be om uppmärksamhet eller mat, och ibland bara för att de är rädda eller arga. Att veta varför din hund skäller är viktigt eftersom det kan hjälpa dig att lösa problemet och göra dem mer lugna och trygga. Om du inte vet varför din hund skäller så kan du prata med en veterinär eller beteendevetare som kan ge dig mer information.

Vad din hund äter för mat

Din hunds kost är mycket viktig för hennes allmänna hälsa och välmående. En balanserad, näringsrik diet är avgörande för att säkerställa att din hund får alla de nödvändiga vitaminer och mineraler som hon behöver. Det finns många olika typer av hundmat på marknaden idag, så det kan vara svårt att veta vilken mat du ska ge din hund. Men det finns några grundläggande principer som gäller för alla typer av hundmat: den bör innehålla en bra balans av proteiner, fetter och kolhydrater; den bör vara rik på fibrer; och den bör innehålla tillsatser av vitaminer och mineraler. 

Naturligtvis är det inte bara vad du ger din hund som spelar en roll - hur mycket mat du ger henne är minst lika viktigt. En fullvuxen hund bör normalt sett få cirka 2-3 msk mat om dagen, men denna mängd kan behöva justeras upp eller ner beroende på storlek, aktivitetsnivå och andra individuella behov.

Hur du bäst tar hand om din hund

Hundar är känsliga djur och deras hälsa beror till stor del på hur väl de sköts. Att ta hand om en hund innebär att ge den mat, vatten, motion, sällskap och kärlek. Hundar behöver daglig motion för att hålla sig i form och må bra. De flesta hundar gillar att gå promenader eller leka ute på gräsmattan. I vintermånaderna bör man vara extra observant på sin hund eftersom de lättare kan bli skadade på isiga underlag. Det är dessutom viktigt att se till att din hund får regelbundna vaccineringar mot kennelhosta och rabies samt besöker veterinären minst en gång per år för en allmän undersökning. Att ha en frisk och glad hund ger mycket glädje och tar inte mer tid än nödvändigt om du har ett fast schema för matservering, utfodring, motion och toalettbesök.

onsdag 23 november 2022

Hamstrar som husdjur

Hamstrar är små, söta och roliga husdjur. De flesta människor tror att det är lätt att ta hand om hamstrar eftersom de är så små, men det finns faktiskt en hel del man ska tänka på när man tar hand om en hamster. Hamstrar behöver exempelvis mycket motion och lek, och de gillar inte att bli ensamma. Det är därför viktigt att man har tid och energi när man tar hand om en hamster. Man ska även se till att hålla rent i hamsterns bur och byta sanden ofta.

Hamstrar – ett ovanligt men intressant husdjur

Hamstrar är ett ovanligt men intressant husdjur. De flesta människor tror att hamstrar bara gillar att ligga i sin bur och sova, men det är faktiskt inte sant. Hamstrar är mycket aktiva djur som gillar att leka och utforska. Det finns två huvudsakliga typer av hamstrar: Syrian hamsters (som är den vanligaste typen) och dvärghamstrar (som är mindre). 

Båda typerna av hamster har en vacker päls som kan vara grå, vit, brun eller röd. Hamstrars naturliga miljö ligger i Syrien, Turkiet, Grekland och Asien Minor. Men idag finns de flesta hamstrarna i USA, där de ofta används som husdjur. Man tror att det första husdjuret kom till Amerika från Europa under 1800-talet. Syrian hamsters lever normalt 2-3 år medan dvärghamstrar lever 3-4 år. Men det finns rapporter om syrianer som har levt upp till 6-7 års ålder! Dvärghamstrar blir oftast lite mindre när de blir gamla jämfört med syrianer (medan syrianerna ibland kan bli stora som en katt).

Hamstrars beteende och sociala strukturer

Hamstrars är sociala djur som lever i flockar. Flockarna består av en hane och flera honor. Hanen är normalt alfahane och har första tillgången till mat och andra resurser. Flockstorleken varierar vanligen från två till sex hamstrar, men ibland kan den innehålla upp till tolv individer. Hamsterfamiljer delar ofta bur med andra familjer, särskilt under de kalla vintermånaderna när temperaturen sjunker och det finns mindre mat att gå runt. Varje familj har sin egen del av bur som de försvarar mot invaderande familjer. Hamstrars beteende är styrt av deras sociala struktur. 


De flesta aktiviteter utförs i flock, inklusive jakt på mat och byggandet av boet. Bobyggande är en mycket viktig del av hamstrarnas liv; dessa små djur måste ha ett tryggt ställe att gömma sig från rovdjur (och ibland från andra hamsterfamiljer). Boets struktur varierar beroende på arten; vissa arter bygger bara en tunnel med ett rum i slutet, medan andra bygger mer komplexa anläggningar med flera rum, olika ingångar / utgångar och skrymslen för att gömma sig undan faror. 

Hamsterflockarna har tydliga hierarkier; alfahanen leder flocken och avgör när den ska flytta till nya områden eller jaga en partner. Beta-honorna äger normalt de centrala positionerna i flocken, medan unga honungshonor (och ibland unga hanar) tjänar lägre rangordning i hierarkin. Denna socialstruktur ger stabilitet åt hela gruppen; alla vet sin plats i flocken och vem de ska lyssna på - alfahanens order - för att undvika brister.

Hantering

Hamstrar är kända för att vara intelligenta och sociala djur, och det är viktigt att ta hänsyn till detta när man sköter om dem. Experter rekommenderar att man tillbringar minst en timme per dag med sin hamster för att upprätthålla ett bra band. Man bör ge hamstern gott om utrymme i boet, leksaker och möjligheter till aktivitet så den inte blir trist. Hamstrar kan lätt bli skrämda av starka ljud eller plötsliga rörelser, så det är viktigt att vara lugn och tyst när man handhar dem. De flesta hamstrar gillar inte att bli buren, men det är ofta nödvändigt för transport eller veterinärens besök. Då bör man ta fram hamstern ur buren på ett lugnt och behagligt sätt, helst medan den sover.

Hamsterhälsa – hur man ska ta hand om sitt husdjur på bästa sätt

Det är mycket viktigt att ta hand om sitt hamster på ett bra sätt för att hålla det friskt och glatt. Hamstrar är känsliga djur och kan lätt bli sjuka, så det är viktigt att ge dem den bästa möjliga omsorgen. Här är några tips på hur man ska göra: 

  • Se till att hamstern har en ren och torr bur som är tillräckligt stor för den. Byt ut sanden i botten av buren regelbundet för att hålla den ren.
  • Ge hamstern rikligt med mat och vatten, men var noga med att inte ge den för mycket eftersom det kan skada den.
  • Ta hand om hamsterns tänder genom att ge den tuggben eller andra typer av tandvårdsprodukter. Tandsten kan vara ett problem för hamstrar, så se till att du håller koll på deras tandstatus.
  • Ha alltid en flaska med rent dricksvatten tillgänglig för din hamster, och byt ut vattnet ofta för att hålla det friskt och rent.

Inredning för hamstrar – hur man bygger en trivsam miljö för sin hamster

En av de viktigaste sakerna när det gäller inredning för hamstrar är att skapa en trivsam miljö. Hamstrar är mycket sociala djur och trivs bäst i ett hem där de kan komma och gå som de vill. Det betyder inte att man ska låta dem springa lösa i huset, utan istället se till att ge dem ett rum eller en bur med massor av plats för lek och bus. Hamstrar behöver också massor av material att gnaga på, så se till att ha några stycken i deras bur. Trädgårdsmöbler, gamla skor och andra typer av trasiga saker är perfekta för detta. Om du har flera hamstrar bör du också tänka på att skaffa en större bur där de kan leka tillsammans. En liten sandlåda är också bra, då hamstrarna gillar att gratta sig ner nedanför den nyrakade ytan.

onsdag 16 november 2022

Hur du tar man hand om fiskar?

 Fiskar kan vara en trevlig och rolig hobby. Men för att få detta på ett bra sätt krävs det lite vetande och information. Här nedanför finns tips på hur man tar hand om sina fiskar på bästa vis. Dels ska man titta till att ha en bra bur eller akvarium som är lämpligt stort för de antalet fiskar som man vill ha. Buren ska inte vara för stor, då kan det bli svårt att hålla rent den, men inte heller för liten då riskerar man att de simmar i varandra och blir stressade av detta. 


De flesta tycker om att ha gömställen i form av stenar, vattenliljor eller andra plantor dit de kan fly undan nyfikna blickar från ovänner eller bara ta en lugn stund. Det är också bra med en filterpump som sitter utanför buren (eller akvariet) som suger in smutsiga vatten och pumpar ut rent igen, samtidigt finns det olika former av rengöringstabletter till filterpumparna som gör jobbet ännu enklare. 

En annan del av husdjurets miljö är temperaturen i rummet/buren/akvariet, vilket ofta anges med gradtecken C°(Celsius). Man skall titta till så temperaturen passar just sin sorts djur, alltför höga temperaturer kan ge stressade djur medan alltför låg temperatur leder till slöhet och apati hos djuren. Detta gäller dock inte bara rumstemperaturen utan även vattnets temperatur ifall du har egendomliga djur, vilken du mest troligast hittar information om via internet. Noggrannhet betalas sig alltid när det gäller djurhusdjur!

Hur man rengör och sköter om fiskar

Fiskar är mycket populära husdjur och det finns olika sorter att välja mellan. Några av de vanligaste fiskarna som hålls i akvarier är guppies, mollys, platys och swordtails. De flesta fiskar behöver inte mycket underhåll men det är viktigt att rengöra akvariet regelbundet eftersom fiskavfall kan bilda giftiga alger. Det finns olika sätt att rengöra ett akvarium på men det enklaste sättet är att använda en skrapa eller en slang. Man bör undvika starka kemikalier när man rengör eftersom dessa kan vara skadliga för fiskarna. Akvariefiskar behöver också mat men det går bra att köpa speciellt foder i djuraffärer. Fodret bör innehålla alla de vitaminer och mineraler som behövs för en frisk och glad fisk.

Att ta hand om en fisk

För att ta hand om din fisk på bästa sätt finns det några grundläggande saker du behöver tänka på. Fiskar är känsliga djur och kan lätt bli skadade, så det är viktigt att ha en ren och skön miljö i akvariet. Detta innebär regelbunden rengöring av filter och vattenbyten. Akvariefiskar trivs ofta bäst i flockar, så det är bra att hålla minst två stycken samtidigt. När du handlar fiskar se till att de inte är för stora eller för små jämfört med storleken på ditt akvarium - en fullvuxen guldfisk kommer till exempel inte att må bra i ett litet akvarium. Matning ska ske regelbundet men i moderata mängder, ungefär 2-3 gånger per dag. Det finns olika typer av foder som passar olika arter av fisk, så se till att du väljer rätt sorts mat när du handlar.

De olika sätten

Det finns olika sätt att ta hand om fiskar. Man kan antingen köpa en fisk i en affär eller man kan fånga den själv. Om man köper en fisk i en affär måste man se till att den har gott om mat och rent vatten. Man måste också se till att temperaturen på vattnet är rätt, eftersom det påverkar hur mycket mat fisken vill ha och hur ofta den måste byta vatten. Om man fångar sin egen fisk måste man också se till att den har gott om mat och rent vatten, men det är inte alltid lättare att hitta rätt sorts mat och det kan vara svårt att hitta rent vatten. Temperaturen påverkar också hur mycket mat fiskarna vill ha samt deras aktivitetsnivåer.

Vanliga frågor angående fiskar

Fiskar är en vanlig typ av djur som finns i havet och andra vattenmiljöer. De har anpassat sig för att kunna leva i det kalla, salta havet och kan vara både små och stora. Fiskar äter ofta plankton eller andra små organismer som de fångar med sin mun. Fiskar har gälar som hjälper dem att ta upp syre ur vattnet när de andas. De flesta fiskar har skal, men det finns några arter utan skal (som blixtfisk). Fakta om vanliga frågor angående fiskar: 

  • Hur länge lever en fisk? Detta beror på arten av fisken, men mestadels svarar man 5-10 år. 
  • Vad är benmärg? Benmärg är den röda delen av skelettet hos däggdjur, innehållande erytrocyter (blodkropp), granulocyter (vita blodkropp) erytropoietin (stimuleringshormon). Benmärg finns inte bara i skelettet utan även i lederna samt olika organ såsom mjälten, binjurarna och bukspottkörteln

Andra tips

Fiskar är mycket känsliga för miljön de lever i. De behöver ren och frisk vatten för att må bra. Här är några tips på hur du tar hand om din fisk:

  • Byt vatten regelbundet, minst en gång i veckan. Ju fler fiskar du har, desto oftare bör du byta vatten. - Tillsätt inte för mycket salt i vattnet, det skadar fiskarna.
  • Fiskar behöver luft, så se till att det finns en luftpump som håller vattnet cirkulerande.
  • Håll rent i akvariet eller dammen, ta bort alger och annat smuts så ofta du kan. Om du tar hand om dina fiskar på rätt sätt kommer de att må bra och leva länge!

onsdag 9 november 2022

Marsvin - allt du behöver veta

Marsvin är små, mysiga gnagare som ofta hålls som husdjur. De är sociala varelser och trivs bäst i sällskap med andra marsvin eller människor. Trots att de är små kan de vara riktigt energiska och lekfulla - det gäller bara att ge dem den stimulans och aktivitet som de behöver för att må bra. Det finns en del saker du bör tänka på innan du skaffar marsvin. 

För det första behöver de ett riktigt bra hem - inte bara en liten bur, utan en stor, rolig lya där de kan hoppa omkring och leka. För det andra behöver de daglig motion - ta dem gärna ut ur deras bur några timmar om dagen så att de får stretcha pina benen ordentligt. Och till slut, men inte minst: marsvin älskar mat! Ge dem gärna godsaker som grönsaker, frukt eller nyttigt havre istället för onyttigheter. På så vis blir både du och ditt marsvin lyckliga!


Allmän information om marsvin

Marsvin är små gnagare som hör till familjen kastanjedjur och är vanliga i Europa, Sydamerika och Australien. De har en kort snabb och tät päls som är grå eller brun med vit undersida. Marsvin är omnivorer och föds upp främst för deras skinn och maginnehåll, men de används också inom medicinsk forskning. Marsvin lever ungefär 2-3 år.

Hur man sköter om ett marsvin

Det är viktigt att sköta om ett marsvin på rätt sätt för att få det att må bra. Marsvinen behöver en bur som är tillräckligt stor så att den kan röra sig fritt och leka. Buren bör vara ren och torr, och ha gott om hö och halm för marsvinet att gnaga på. Det är också viktigt att ge marsvinet en daglig skopa med grönt foder samt nytt, rent dricksvatten. Marsvinen behöver badas ungefär en gång i veckan i ljummet vatten, och det är bra om man har en speciell badbalja för detta. Efter badet ska man torka av marsvinet ordentligt med en handduk. Om du sköter om ditt marsvin på rätt sätt kommer det garanterat att må bra!

Marsvinsmat och foder

Marsvinsmat och foder är två olika saker. Marsvinsmat är det mat som du ger din marsvin, medan foder är den mat som du ger till djuren på gården. Foder innehåller ofta mer näring än marsvinsmat, eftersom det är avsedd att ge djuren den energi och de näringsämnen som de behöver för att växa och utvecklas. Marsvinsmat innehåller ofta mindre näring, eftersom det inte är avsedd för att ge djuren all den energi och alla de näringsämnen som de behöver. I stället handlar det om att ge dem en god måltid och se till att de har allt de behöver för en frisk och glad livsstil.

Vanliga frågor och svar om marsvin

Detta är en vanlig fråga som ställs av personer som funderar på att skaffa ett marsvin. Det finns många olika sorter av marsvin och de flesta av dem är mycket sociala djur. De gillar att leka och busa omkring och de flesta av dem gillar också att bli klappade och smekta. Marsvin är nattaktiva djur så det är normalt att se dem vara aktiva i slutet av dagen eller tidigt på morgonen. De flesta marsvin har en diet bestående av gröna växter, frukt, gröt, pellets och vatten. Dessa djur bör inte få choklad, lök eller vitlök eftersom det kan vara skadligt för deras hälsa.

onsdag 2 november 2022

Vad du bör känna till om kaniner

Kaniner är mycket sociala djur och behöver regelbundet samarbete med en annan kanin för att hålla sig friska. De flesta raser av kaniner älskar att leka, hoppa och springa runt. Vissa kaniner gillar dock inte att bli hållna eller klappade på, så det är viktigt att lära känna sin kanin innan man försöker närma sig den. Kaniner har också ett mycket skarpt syn och hearing, så de reagerar ofta på ljud och rörelser som människor inte ens märker.

Kaninens ursprung och historia

Kaninen har sitt ursprung i Asien och fick sin första officiella representation i Kina på 1100-talet. Därefter dök den upp i Europa under 1200-talet, där den blev alltmer populär. Idag finns det flera olika typer av kaniner, som alla har sin egen unika historia och ursprung. De flesta kaninraserna utvecklades dock i Europa under 1800- och 1900-talet. I Sverige är de två vanligaste raserna vitkanin och gråkanin. Vitkaninen är en av de äldsta raserna och härstammar från England, medan gråkaninen härstammar från Tyskland.

Vad kaniner äter och behöver för näring

Kaniner är nyttiga och effektiva på att använda vallmo som foder. Vallmon innehåller mycket fiber, vilket är en viktig komponent i kaninens diet. Kaniner behöver också protein och mineraler, så det är bra om de får lite grönsaker eller frukt i sin diet också. En fullvuxen kanin bör få cirka 30 gram fiber per dag. Det finns flera sorter av kommersiellt tillgänglig kaninfoder som innehåller rätt mängd fiber, men det är alltid bra att kontrollera innehållet på fodret innan du köper det eftersom deras dietbehov kan variera något från sort till sort.

Hur man sköter om en kanin på bästa sätt

Det finns olika sätt att sköta om en kanin, beroende på vilken typ av kanin det handlar om. De flesta kaniner behöver dock ungefär samma typ av vård. Först och främst måste man se till att de har ett schampo som är anpassat för deras hud, eftersom den är mycket känslig. Man måste också se till att de får regelbundna bad, ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Det är också viktigt att se till att de får rikligt med motion och lek, både inne i buren och ute i det fri. En bra idé är att lägga ut leksaker i buren, såsom trädgårdsslangar eller pinnar. Kaniner behöver också daglig tillgång till grönt foder, sallad och gröna bladgrönsaker. Dessutom måste man ge dem speciellt mat som är rikt paketerade med nyttigheter för just kaniner.

Vanliga sjukdomar hos kaniner och hur man upptäcker dem

Kaniner är mycket känsliga för sjukdomar och deras immunförsvar är inte alltid starkt nog att bekämpa en infektion. Detta gör det viktigt att vara uppmärksam på tecken på en eventuell sjukdom hos din kanin. Några gemensamma sjukdomar som kan drabba kaniner är magsjuka, lunginflammation, snuva och virussjukdomar som myxomatose och rabbit haemorrhagic disease (RHD). Symptomen på dessa olika sjukdomar kan variera men några gemensamma symptom inkluderar: hosta, andnöd, snabb andning, apati eller slöhet, avmagring eller viktminskning, diarré eller illaluktande avföring samt feber. Om du misstänker att din kanin är sjuk ska du alltid ta den till veterinären för undersökning och behandling.

Några tips för att få din kanin att trivas och må bra

Kaniner är sociala djur och har behov av både fysiskt och mentalt stimulerande aktiviteter. För att din kanin ska trivas och må bra är det viktigt att du tillgodoser dessa behov. Några tips på hur du kan göra detta är: 

  • Se till att ge din kanin daglig motion, både ute i friska luften och inne i hemmet. Lämna gärna en del leksaker i buren så den har något att sysselsätta sig med. 
  • Skapa ett tryggt och lugnt miljö där den känner sig hemma. Se till att byta sängkläder och rengöra buren regelbundet så den inte behöver bo i smutsiga omständigheter. 
  • Ge din kanin mjuklitter som den kan grava i, detta stimulerar deras naturliga beteende samtidigt som de får träna på muskulaturen. 
  • Kaniner älskar matgodis! Bjud gärna på morotsbitar, selleri eller andra grönsaker ibland - men se till att inte ge för mycket, denna typ av mat innehåller mycket socker och salt som inte är hälsosamma för dem i stora mängder.

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...