onsdag 28 december 2022

Hur man sköter hamstrar på bästa sätt

Det finns en hel del att tänka på när det gäller skötsel av hamstrar. De flesta av oss har vuxit upp med dessa små djur som ses som lättskötta och ofarliga. Men det är faktiskt inte alls så enkelt. Här är några tips på hur du kan sköta din hamster på bästa möjliga sätt:

  • Se till att du ger dem ett bra hem med massor av utrymme att röra sig i. En trång bur kommer bara göra dem stressade och de kommer inte må bra. Hamstrar behöver mycket motion, så se till att deras bostad har gott om plats för dem att leka och springa runt.
  • Ge dem mat och dryck som är speciellt anpassad för hamstrar (du hittar dessa i djuraffärer). Undvik mat som innehåller mycket salt eller socker, eftersom detta kan vara skadligt för deras hälsa. ge dem heller inte frukt eller grönsaker som innehåller mycket vatten (som exempelvis meloner), eftersom detta kan leda till diarré.
  • Se till att hushållet är roligare för din hamster genom att placera lite leksaker i deras bur, t.ex. rullande tunnlar, korgar, stegrar etcetera. Detta underhåll kommer få dem att undvika tristess och att må dåligt.

Hamstrar och skötsel

Hamstrar är små, roliga och intelligenta djur som kan vara perfekta kompisar för både barn och vuxna. Men innan du skaffar en hamster så finns det några saker du behöver tänka på. Hamstrar är nattdjur och sover ganska mycket under dagen, så det är bäst att inte störa dem när de sover. De gillar att ha ett fritt utrymme att röra sig på, så se till att ge dem tillräckligt med plats i buren. 

Det är också bra om man har lite leksaker i buren för hamstern att leka med, som t ex en tunnel eller ett rep. Hamstrarna mjölkar ofta händerna, vilket betyder att de kissar på sig själva. Detta är helt normalt och du behöver inte tvätta av hamstern alltför ofta – bara när den verkligen ser smutsig ut! I naturen äter hamstrar mycket grönt – men i bur så kan det räcka med lite pellets och müsli som innehåller grönt. Titta till din hamster dagligen för att se hur den mår – om den verkar trist eller slö kan det vara dags för en visit hos veterinären.


Mer att känna till

Hamstrar är mycket nyttiga och trevliga djur, men det finns en del saker du behöver tänka på om du vill att de ska må bra. Först och främst hamstrar älskar att gnaga på saker - det hjälper dem att bibehålla sina tänder i gott skick. Så se till att ge din hamster massor av leksaker och godbitar att gnaga på. Du bör också regelbundet kontrollera dina hamsters tänder för eventuella problem. En annan viktig aspekt av hamsteromsorg handlar om rengöring. Hamstrar är mycket smutsiga djur, så det är viktigt att hålla deras bur ren och fräsch. Byt ut sanden eller torven ofta, och tvätta alla leksakerna regelbundet med varmt vatten och mild tvål. Hamstrarna kan också behöva badas ibland, men bara gör detta med en mild schampo som är avsedd för smutsiga djur. Om du tar hand om dessa enkla aspekter kommer din hamster garanterat att må bra!

Tips för att sköta din hamster på bästa sätt

Det finns några saker du bör tänka på om du vill att din hamster ska må bra. För det första är det viktigt att se till att den har tillräckligt med mat och vatten. Hamstrar äter främst grönsaker, frukt och frön, men det är också bra att ge dem lite kött eller insekter ibland. De behöver också gnaga på något för att hålla sina tänder i schack, så se till att de alltid har något gnagbart i buren (exempelvis en bit trä). För det andra är det viktigt att hitta rätt storlek på buren. Hamstrar behöver mycket plats för att springa runt, hoppa och leka - en bur som är ungefär lika stor som en sko box fungerar bra. 

Det är också bra om buren har flera olika nivåer som hamstern kan utforska. För det tredje behöver hamstrar massor av rengjorda stroppar och gosedjur dvs. leksaker av textilier eller trasa som de kan gosa med och bygga bo i - byten ut dessa ofta så de inte blir slitna eller smutsiga. Tvätta dem dock inte för ofta eftersom hamstrars kroppar producerar en olja som gör dem motståndskraftiga mot yttre faror samt ger dem deras unika lukt; tvätta dina handflator istället!

Anledningar till varför du ska ta hand om din hamster

Hamsters är mycket sociala varelser och behöver regelbunden kontakt med sina ägare för att hålla sig friska och lyckliga. De kan bli mycket olyckliga om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet.

Hamsters älskar att leka och utforska, så se till att du ger dem gott om tid och plats för detta. De behöver också en varierad diet för att hålla sig friska, så se till att du matar dem rätt sorts mat.

Hamsters är mycket nyfikna djur, vilket innebär att de lätt kan komma i fara om de inte får den rätta miljön och supervision. Se till att du har ett bra bur som är säkert för din hamster, samt lite leksaker och aktiviteter för dem att busa med. Du bör också begränsa deras tid utanför buren, eftersom det finns många faror ute i vildmarken som de inte klarar av att hantera på egen hand.

Så här tar du hand om dina hamstrar på rätt sätt

Det finns många olika typer av hamstrar och därför är det viktigt att först ta reda på vilken typ av hamster du har, innan du börjar sköta om den. Det finns några grundläggande saker som alla hamstrar behöver, oavsett typ. Dessa är: en bur med tillräckligt mycket utrymme för hamstern att röra sig i; mat (se nedan); vatten; leksaker och gömställen; rengjord liten handduk eller bomullsrondell som kan fungera som toalett. 

En vanlig misstanke är att hamstrar bara behöver gräs eller hö, men detta stämmer inte. Hamstrarna behöver en balanserad kost bestående av gräs, hö, frukt, grönsaker, frön och nötter. Det finns specialiserade hamsterfoder som du kan köpa på djuraffärer som innehåller allt detta. Du bör dock undvika att ge din hamster choklad eller alkohol eftersom dessa kan vara skadliga för dem. Naturligtvis gillar de flesta hamstrar godis och andra sockerrika snacks men det är bättre att ge dem dessa i moderation.

onsdag 21 december 2022

Myter och misstag om akvarium

Det finns många myter och missuppfattningar om akvarium. En av de vanligaste myterna är att det är svårt eller dyrt att sköta ett akvarium. Det är en myt, eftersom det faktiskt inte kostar så mycket pengar eller tid att sköta ett akvarium. Ett annat felaktigt antagande är att man behöver ha dyra fiskar och insekter för att starta ett bra akvarium. Självklart kan man ha dyra djur i sitt akvarium, men det finns inget krav på det. Akvarister brukar ofta delas in i två grupper: de som gillar att titta på sina fiskar och de som vill ha mer aktiva djur som simmar runt och leker med varandra. Dock finns det ingen regel som säger att man inte kan göra båda!

Sanningen om akvarier

Det finns många myter om akvarier, både när det gäller djur och vatten. Här tittar vi på några av de vanligaste myterna – och sanningarna. Akvarium är farliga för barn: Myten säger att akvarium är farliga för barn eftersom de kan drunkna i dem. Sanningen är att akvarier inte är farliga för barn, men det finns vissa risker som man ska vara medveten om. Akvarier ska aldrig vara placerade i närheten av trappor eller andra ställen där barn kan falla i dem. 

Det är också viktigt att se till att locket på akvariet alltid är ordentligt stängt, så att barn inte kan komma åt det innehållet. Akvarium innehåller giftiga substanser: Det finns många gifter i naturen, men en del av dessa gifter finns också i akvarier. De flesta av dessa gifter har dock ingen effekt på människor eller djur, utan bara fungerar som rengöringsmedel eller mot parasiter. 

Misstagen många gör när de skaffar akvarium

Det är inte svårt att skaffa ett akvarium, men det finns vissa saker man bör tänka på. Många gör misstaget att köpa för stora akvarier. Ett stort akvarium tar mycket tid och energi att sköta och är ofta mer arbete än vad man planerat för. Man bör också tänka på vilka fiskar man vill ha i sitt akvarium. Vissa fiskar behöver mer plats än andra, och det är inte alltid en bra idé att ha flera olika arter av fisk i samma akvarium. Det kan vara en bra idé att undersöka lite hur olika arter av fisk lever och vad de behöver innan man köper några.


Så undviker du vanliga fel

Det finns några vanliga fel som man gör när man skaffar ett akvarium. Dessa är inte alltid uppenbara, men de kan få stora konsekvenser för dina fiskar och din vattenmiljö. Här är några tips på hur du undviker dem: 

  • Komma igång med ett tomt akvarium - En av de vanligaste misstagen är att starta ett akvarium utan att först lägga till bottenvegetation och andra levande organismer. Detta innebär att det finns mycket liten biologisk aktivitet i akvariet och att det tar lång tid för ekosystemet att etableras sig. Det är bäst att börja med en befolkad "starter kit" från en djurbutik. 
  • Ett annat vanligt fel är matning av fiskarna med onyttig eller ofullständig mat. Fiskmat innehåller ofta höga halter av kemikalier och tillsatser, så se till att köpa pellets som är speciellt framtagna för akvariefiskar (oftast märkt som "tropical fish food"). Undvik matning av dina fiskar mer än två gånger per dag, och se till att all mat har blivit uppäten innan du släpper fler pellets i vattnet. 
  • En annan gemensam missuppfattning bland akvarister är trots på hur ofta man behöver byta ut vattnet i sitt system. Akvariefolk brukar rekommendera 10-15%byte varje vecka, men detta kan variera beroende på typ av filter använt, storleken på akvariet samt vilka arter av fiskar/invertebrater du har i ditt system (det vill säga om det finns mycket biologisk aktivitet).

Hur väljer man rätt akvarium?

Det finns ett par saker som du behöver tänka på när du väljer rätt akvarium. Om det är för en guldfisk eller andra liknande små fiskar behöver du ett litet akvarium. Detta är för att de inte producerar mycket avfall och kan därför bo i mindre utrymmen. De flesta rekommenderar 50 liter per guldfisk, men det går att ha dem i mindre akvarier om man sköter dem väl. Det viktigaste är dock att se till att havet har tillräckligt med ventilation och luftning så att fiskarna kan andas ordentligt. 

Om du vill ha större fiskar som exempelvis tropikfiskar behöver du ett större akvarium. Rekommendationen här är 100 liter per fisk, men igen beror det på hur ofta man byter vatten och sköter om akvariet på annat vis. Man bör titta in i tanken minst två gånger per dag för att kolla hur alla mår och ser till att de har mat och så vidare. Akvariefiskar lever inte särskilt länge, ungefär 2-5 år, så man bör vara beredd på detta innan man köper en massa olika arter samtidigt. Att ta hand om ett levande djur innebär alltså en del arbete och ansvar!

onsdag 14 december 2022

Vanliga missar människor gör när de tar hand om kaniner

Det är inte ovanligt för människor att göra fel när de tar hand om kaniner. Här är några av de vanligaste misstagen: 

  1. Att inte ge kaninen tillräckligt med motion. Kaniner behöver mycket motion för att hålla sig friska och många hamnar på sjukhus eller dör tidigt pga inaktivitet. Se till att ge din kanin dagliga promenader eller lekstunder utomhus, och se till att den har tillgång till ett stort bur inne som den kan röra sig fritt i. 
  2. Att inte ge kaninen en balanserad kost. Kaniner älskar grönsaker, men det är viktigt att se till att de får i sig alla näringsämnen de behöver genom en balanserad diet bestående av mat pellets, grönsaker, frukt och timotej-frön. Undvik choklad, lök, vitlök och andra matvaror som är skadliga för kaniner. 
  3. Att inte ta hand om tandrutorna på rätt sätt. Tandrutorna vaxar hela tiden och måste slipas ner regelbundet annars blir de orsaken till smärtsamma problem som tandsten och inflammationer i munhålan. Gör det till en vana att kontrollera tandrutorna varje vecka och ha dem slipade regelbundet av en veterinär.

Tillräckligt med motion

Att inte ge kaninen tillräckligt med motion kan orsaka flera olika problem. Ett av dessa är att kaninen kanske inte får något utbyte av den mat den äter, och som ett resultat blir fet. Detta kan resultera i ett ökat risktagande för diabetes och andra sjukdomar som är relaterade till fetma. Fetma hos en liten djurart som en kanin innebär också en större belastning på hjärtat och skelettet, vilket ytterligare ökar risken för sjukdomar. Att ge din kanin regelbunden motion minskar alla dessa risker och gör det möjligt för djuret att leva ett friskare liv.

Ta hand om kaninens päls på rätt sätt

Kaniner är mycket rena djur och de tar gärna hand om sin egen päls. Men ibland behöver de lite hjälp från oss. Om du inte tar hand om kaninens päls på rätt sätt kan det leda till att kaninen får olika skinnproblem, som t ex eksem eller svampinfektioner. Det är därför viktigt att du borstar den regelbundet med en mjuk borste eller kam. Om kaninen har mycket fjun i pälsen kan det vara nödvändigt att tvåla den med en mild djurtvål någon gång då och då. Torka alltid av kaninen ordentligt efter badet så att inte pälsen blir fuktig, annars riskerar den att få en infektion.


Ge kaninen rätt mat

Det är viktigt att komma ihåg att kaniner inte bör få samma mat som vi ger till hundar och katter. De flesta människor vet inte detta och ger därför sin kanin fel sorts mat, vilket skadar den på lång sikt. En kanins diet består främst av grönsaker, hö och vatten. Det är mycket viktigt att de får äta en balanserad diet för att undvika problem med magen eller andra problem med hälsan. Kaniner bör aldrig få choklad, jordnötter eller andra nötter, fet mat eller alkohol - alla dessa saker är farliga för dem och kan orsaka allvarliga skador eller till och med dödsfall.

Tillräckligt med social interaktion

En kanin som inte får tillräckligt med social interaktion kan bli osocial och isolerad. De kan också utveckla beteendestörningar, såsom aggressivitet eller rädsla. Detta är mycket allvarligt eftersom det kan göra det svårt för en kanin att leva ett friskt och lyckligt liv. Om du har en kanin, se till att du ger den regelbunden social interaktion, antingen genom att leka med den eller låta andra djur i närheten av den. Detta hjälper till att hålla din kanin mentalt stimulerad och glad.

Låta kaninen bo ensam

Det är inte skadligt för kaniner att bo ensam, men det finns en del saker som man bör tänka på. En av de viktigaste sakerna är att se till att kaninen har något att göra och inte blir trött på livet. Det betyder att det är bra om man har en bur med olika leksaker och godisbitar i, eller om man tar ut den ofta för promenader och lekstunder. Man bör också se till att ha lite extra mat hemma, för ibland kan det hända att den inte får i sig tillräckligt med näring om den bara lever på gräs. Dessutom måste man ta hand om toalettfrågan på ett bra sätt, annars riskerar man smutsiga golv och möbler. 

onsdag 7 december 2022

Katter - så tänker de

Katter är mycket intelligenta djur och har en mycket avancerad tänkande process. De använder både logik och intuition i sitt tänkande och försöker alltid lösa problem på ett kreativt sätt. Katter anpassar sig ofta snabbt till nya situationer och lär sig snabbt nya saker.

Det finns många olika teorier om hur katter tänker, men det är svårt att veta exakt hur de gör det eftersom de inte kan tala om det för oss. Vi vet dock att katter har en mycket stark instinkt för överlevnad och att de ofta använder den här instinkten i sitt tänkande. Katten har också ett stark socialinstinkt, vilket gör dem till fantastiska familjedjur som ofta skapar starka band med andra katter och med människor.

De är mycket intelligenta djur

Katter är mycket intelligenta djur. De har ett stort förmåga att anpassa sig och lära sig saker. Katter är också mycket känsliga för sina omgivningar och människor de umgås med. Deras intelligens gör dem till perfekta husdjur, eftersom de ofta kan förstå vad som krävs av dem. Katter älskar att leka, utforska och upptäcka nya saker. Detta gör dem till intressanta och fascinerande djur att ha i hemma.

Hur tänker de?

Katter är mycket smarta djur och vi vet inte alltid vad de tänker på. Ibland kan det verka som att de bara gör det för att retas, men egentligen har de en plan. De vet exakt vad de vill och hur de ska gå tillväga för att få det. Man kan säga att katter alltid har ett mål i åtanke och arbetar hårt för att nå det.

Varför gör de som de gör?

Katter är mycket intressanta djur och det finns många anledningar till varför de beter sig på ett visst sätt. Katter är mycket instinktiva och deras beteende har utvecklats för att hjälpa dem att överleva i naturen. De flesta kattbeteenden har en funktion, till exempel markera sin territorium, jaga byten eller slappna av och sova. Det finns olika teorier om varför katter gör som de gör men det är svårt att veta med absolut säkerhet. En trolig förklaring är att katten behöver fysisk aktivitet för att frisätta energi och stress. Det kan också bero på miljön, maten eller andra djuren i närheten. Att studera katter kan dock vara svårt då de ofta gömmer sig när människor närmar sig. Detta betyder dock inte att vi inte kan lära oss mer om deras beteende – det bara tar lite tid och tålamod!

En guide till kattens psyke

Katter är mycket intelligenta djur och deras beteende är ofta en reflektion av deras psyke. Att förstå hur katter tänker och fungerar kan vara till stor hjälp för att skapa ett positivt samarbete med dem. Detta inlägg ger en kort guide till några av de mest grundläggande aspekterna av kattpsyket. Katter har ett starkt behov av territoriell markering, vilket betyder att de gillar att lämna sina dofter på saker som är viktiga för dem. 

De använder denna markering för att avgöra om andra katter är vänner eller fiender, och det kan vara mycket frustrerande för oss människor när vi upplever det som om våra katter hela tiden vill markera vårt hem! Genom att erbjuda alternativa objekt som du vet att din katt gillar, som en leksak med doft, kan du minska detta beteende. Katter har också ett starkt instinkt för jakt och lever i stora delar av sin dag med den mentaliteten "jag måste jaga". För de flesta husdjur innebär detta inte mer än lite lek men ibland kan man se aggression från katten mot små barn eller andra husdjur i hemmet. 


Jakten på byten har dock ingen inverkan bara på rolig lek mellan två individer - tvillinghinder testade genomfördes där man analyserade ageranden fritt under olika former av hinderbanor - resultaten visade sig bli desamma; tvillingarna sprang lika fort trots hindrens placering! Detta tyder på hur stark drivkraften är hos individerna beroende på artens behov trots olika utmaningar man stöter på under loppets gång; snabbhet verkar alltså vara Prioriterat framför exakthet noggrannhet! 

En annan aspekt av dagen som tar upp tid i aktiviteter utöver jakten inkluderar pälsvård, sovande/vilande (passiva perioder) och social interaktion - allihopa bidrar till bättre hygien och passiva perioder tar upp ungefär en tredjedel av total tid sovandes, samt vilande interaktioner mellan olika djur inom same art tar upp resten tid!

Hur du kan tolka din katts beteende

En katts beteende kan tolkas på många olika sätt, och det är inte alltid lätt att avgöra vad de försöker säga. Titta på hur din katt rör sig. Deras stil och intensitet av rörelse kan vara en bra indikation på hur de mår. Om din katt verkar lugn och avslappnad, är det troligtvis ett tecken på att de mår bra. Men om du ser att din katt börjar galoppera eller leka mer intensivt, kan det betyda att de behöver mer motion eller stimulans i form av leksaker eller aktiviteter. Lyssna på ditt katts läte. Det har olika betydelser beroende på tonfall och frekvens, så det gäller att lyssna noga för att avgöra vad just ditt djur försöker säga till dig. Ett exempel på en vanlig betydelse av hur mjauar är hunger, men den kan också användas som en begäran om uppmärksamhet eller som uttryck för smärta eller obehag. 

Vanliga hälsoproblem hos amstaffar

En Am staff ä r en popul ä r a mer ik ansk bull dog som m å ng a h und ä g are ä ls kar f ör d ess ener gi , intellig ens o c...